Jedyna witamina, którą powinieneś przyjmować dla zdrowego metabolizmu

Podczas gdy jury wciąż nie jest przekonane co do korzyści zdrowotnych witamin, nadal pozostaje faktem, że ludzie są bardziej narażeni na niedobór niektórych witamin niż innych. Weźmy na przykład witaminę A, nazwę rozpuszczalnej w tłuszczach grupy retinoidów.

Chociaż witamina A jest niezbędna dla zdrowego wzroku, funkcji odpornościowych, czystej skóry i dobrze regulowanej tarczycy, większość Amerykanów nie otrzymuje zalecanego dziennego spożycia, zgodnie z Biurem Suplementów Diety (700 mikrogramów zalecanych dla kobiet, w porównaniu do średnio 580 spożywanych). Problem jest jeszcze bardziej rozpowszechniony w krajach słabo rozwiniętych.

"Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina odgrywa ważną rolę w regulacji hormonów tarczycy, a brak wystarczającej ilości witaminy A w diecie wiąże się z jej obniżonym poziomem, zgodnie z badaniem z 2012 roku opublikowanym w Journal of the American College of Nutrition" - powiedziała Jill Corleone, zarejestrowany dietetyk i trener zdrowia, na Livestrong. "Hormony tarczycy regulują sposób, w jaki komórki organizmu wykorzystują energię, co wpływa na tempo metabolizmu. Gdy poziom hormonów tarczycy jest zbyt niski, części ciała zwalniają, co może powodować spadek metabolizmu".

Biorąc pod uwagę, że niezbędne witaminy możemy uzyskać wyłącznie z pożywienia, Corleone zaleca spożywanie od 700 do 900 mikrogramów witaminy A dziennie, aby "utrzymać metabolizm na dobrym poziomie". Pokarmy bogate w witaminę A obejmują słodkie ziemniaki, brokuły, marchew, szpinak, wątróbkę wołową, kabaczki, suszone morele, paprykę i ciasto dyniowe.

Jeśli lekarz potwierdzi, że cierpisz na niedobór witaminy A, może zalecić suplementację witaminą A, aby zrównoważyć jej poziom - chociaż dzienne spożycie nigdy nie powinno przekraczać 1500 do 3000 mikrogramów. "Ponieważ witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, organizm magazynuje jej nadmiar, głównie w wątrobie, a poziomy te mogą się kumulować" - wyjaśnia Biuro Suplementów Diety. "Kiedy ludzie spożywają zbyt dużo witaminy A, jej poziom w tkankach spada przez długi czas po zaprzestaniu jej przyjmowania, a wynikające z tego uszkodzenie wątroby nie zawsze jest odwracalne".

Więcej informacji na temat "naturalnych" suplementów diety, które w rzeczywistości przynoszą więcej szkody niż pożytku.

Autor